Nyttårsforsett?Jeg har aldri hatt noen særlige nyttårsforsett når et nytt år kommer, men i år har jeg et som jeg virkelig må skjerpe meg med.

Vi er alle så utrolig avhengige av mobiltelefonene våre. Det finnes nesten ingen unntak av folk, i alle fall ikke på min alder. Man har den med seg overalt, og det er greit det. Man kan komme borti ulike situasjoner som man kan takle mye bedre om man har de mobilen, men det er ikke det jeg tenker på når jeg sier at man er avhengig i dag. Det jeg tenker på er at man sjekker telefonen hele tiden.

Facebook, e-post, Instagram, Twitter, Snapchat... Uansett hvor man er. På skolen, på jobb, når man er på besøk hos noen, når man har besøk, når man venter på bussen, på legekontoret, når man er på pub og til og med når man er ute og går tur. Jeg merker det godt selv også hvor avhengig jeg er. Må jo liksom sjekke feeden på de forskjellige sosiale mediene. Selv om det egentlig ikke skjer en dritt der. Om det er noe viktig man skal få med deg, så får man en melding eller et ring. Altså da plinger/ringer telefonen, og gir varsel for at det har skjedd noe. Man trenger ikke sjekke mobilen hvert femte minutt.

Selv har jeg faktisk følt meg "naken" om jeg ikke kan ta den opp fra lomma om jeg for eksempel sitter på cafe og venter på noen. Hva skal man liksom gjøre da? Skal man da bare glane i lufta uten å gjøre noen ting?

Satt og drakk kaffe og spiste lunsj med Joakim på cafe her en dag for en god stund siden. Begge satt på mobilen uten å veksle noen særlige ord til hverandre. Da tok vi faktisk oss selv i det, og la vekk telefonene våre. Det er jo litt for dumt. Har man ikke noe mer å snakke om, liksom? Må man sitte på mobilen? Nei, det må men ikke. Det er så bare så lettvint å ta den opp fra veska eller lomma. Man kobler liksom litt ut av seg selv. Slipper å tenke. Slipper å gidde og tenke på hva man skal snakke om.

Det samme gjelder på fest. På ett eller flere tidspunkt sitter plutselig alle på mobilen. Om du ikke gjør det akkurat da, så tar du den sikkert opp du også for å ikke føle seg utenfor. Noe så teit da gitt.

Min utfordring til deg på nyåret:

  • Prøv å avvende deg litt mobilbruk.
  • Tenk over hver gang du ser på mobilen, og spør deg selv om det var nødvendig. På min mobiltelefon kan jeg se hvor mange aktive timer telefonen har hatt siden siste fullading. Det er i alle fall en tankevekker

 

Avhengig much?

Én kommentar

Ilmur Thorkelsdottir

08.01.2015 kl.14:59

Så bra! det kjedeligste er når man er på vennesammenkomster og alle sitter med hver sin mobil. Hva er vitsen med å møtes da? Haha, ha en fin dag videre :)

Skriv en ny kommentar

hits