Kjøp mer klær på loppis!

Jeg har alltid likt og handle på loppemarked, Fretex, Blåkors og andre lignende ting. Kanskje først og fremst for å få klær ingen andre har, for jeg har aldri likt og ha likt eller lignende med noen. I tillegg til at det er veldig billig også.

Jeg ble dratt inn i dette med og dra på loppemarked da jeg var veldig liten av min kjære mor. Jeg syntes det var kjempegøy. Jeg så på lekene som var der, sjalene og hattene. Kanskje jeg fant noe som passet inn i lekestuen min som kopper, visper, kjeler eller duker. Så jeg fant ganske tidlig ut at man kan finne så mange forskjellige skatter på loppis.

Da jeg begynte og nærme meg ungdomsskolen ble det plutselig flaut det med og være med på loppemarked. Familien min har aldri hatt dårlig råd. Jeg kommer fra en helt "vanlig" familie, så det er ikke slik at vi ikke hadde råd til å kjøpe nye ting, det var vel heller det at det var moro (og ja, selvfølgelig sikkert et pluss at det var billig også). Allikevel følte jeg at det var flaut med loppemarked. Turte nesten ikke og si at jeg hadde vært på det, for det var nesten ingen av vennene mine som var på det. Om jeg hadde kjøpt meg noe klær eller skjerf turte jeg ikke og si hvor det var kjøpt om noen spurte. Husker spesielt godt en tights jeg kjøpte som jeg fikk masse skryt av, av forskjellige venninner. Jeg svarte bare at jeg hadde fått den av bestemor og ikke viste hvor den kom fra.

Nå har jeg heldigvis kommet meg over den kneika hvor jeg syntes det er flaut. Nå syntes jeg det er kult. Hvorfor skal man kjøpe nye klær (eller møbler for den saks skyld), når det bugner med nye skatter som er brukt på loppemarked? Hva er feil med å kjøpe second-hand?

Mine nyeste loppis-innkjøp
Alt er loppis bortsett fra den grønne toppen og beltet.  

 

Viste du?


Viste du at Norge importerer over 80 000 tonn med tekstil i året. Det er i gjennomsnitt 17 kilo per person. Det vil si at på seks år har hvert menneske i landet kjøpt over hundre kilo med tekstiler. Bruk- og kast kulturen i Norge er blitt skyhøy!

Vet du forresten hvordan bomulls-industrien foregår i verden?
Her er tre fakta:

  • 70% av all bomullsproduksjonen i verden må bli kunstig vannet. Bomullen krever store mengder sprøytemidler (mange av midlene som brukes ble opprinnelig utviklet som nervegass under 2. verdenskrig), noe som gjør bomullen til en av verdens verste.
  • I India dør bomullsarbeidere når de er 40 år, mens indere i snitt lever til de er 63.
  • Det dør ca 20 000 hvert år og over 1 million mennesker blir forgiftet av sprøytemidlene. Fattige bønder har ikke rår til å kjøpe seg beskyttende utstyr, og kunnskapen er liten.

 

Les mer her om du vil:

http://www.dagsavisen.no/verden/helsefarlig-bomullsindustri/

http://student.umb.no/~frgad/gade/doc/2003-02-15.htm

6 kommentarer

Storm's Blogg

08.09.2014 kl.13:48

helt enig, loppis er tingen! Kule klær du fant ;)

Gaski

08.09.2014 kl.14:11

Storm's Blogg: Tusen takk :) Ja, ikke sant?

camillasliife

08.09.2014 kl.14:29

stilig blogg! :D

Gaski

08.09.2014 kl.14:54

camillasliife: Tusen takk ;-D

Emily - Student i Australia

08.09.2014 kl.15:37

Loppis er herlig. Mye av det du finner hos butikker som Fretex o.l. er faktisk dyre merker som ikke er brukt. Da jeg var liten fikk jeg tak i Jean Paul skjørt med orginal prislapp 800 (som hang på) til 80kr. Second hand er minst like bra som nytt fordi mye av det er såvidt/ kanskje brukt.

Gaski

08.09.2014 kl.15:45

Emily: Jeg er så veldig enig! Man kan finne så masse merkeklær som man tydelig ser ikke er brukt. Ikke bare merkeklær, men fine ubrukte klær. Man trenger fakrisk ikke alltid å kjøpe nytt. Selvfølgelig er det gøy å kjøpe nytt også! Men jeg syntes det er minst like gøy å finne noe unikt som er brukt ;-)

Skriv en ny kommentar

hits